MeerVeldhoven

Bijzondere onderscheiding leden Scouting Sint Stanislaus Kostka


Bastiaan van de Looy en Janus van Oorschot kregen zaterdag 2 september de Gouden Oehoe uitgereikt. Dat gebeurde tijdens de kijkdag van de Veldhovense scoutingvereniging.

De kijkdag begon voor de 165 leden van Sint Stanislaus Kostka al om 10.00 uur. Na een openingswoord door voorzitter Bas Jansen presenteren zich de Bevers, Shanti’s en Welpen. Met het hijsen van de vlag door de Verkenners is de open dag officieel geopend. Janice en Sophie vertellen aan de overige leden hoe ze hun deelname aan de World Scout Jamboree in Zuid-Korea hebben ervaren. Over 4 jaar is er weer een World Scout Jamboree, dit keer in Polen. “Pak je kans, want het is een unieke ervaring”, adviseert Janice.

Gouden Oehoe

Vervolgens worden 8 scouts in de bloemen gezet. Zij hebben zich gekwalificeerd als leiding op het gebied van onder meer spelaanbod, het organiseren van kampen, communicatie en (sociale) veiligheid. De grootste verrassing komt dan. Daarvoor is een delegatie vanuit de regio Zuid-Oost Brabant naar Veldhoven gekomen. In een koffertje zitten 2 bijzondere erkenningen. “Die zijn voor stafleden die speciale dingen doen voor de groep en de regio”, legt Yvan Bodet uit. Bastiaan van de Looy (38 jaar lid) en Janus van Oorschot (ruim 25 jaar lid) worden naar voren geroepen. Zij krijgen de Gouden Oehoe toegekend. Het is het hoogste waarderingsteken dat een scouting voor haar leden kan aanvragen.

Lustrumtekens

Met toekenning van lustrumtekens introduceert Sint Stanislaus Kostka iets nieuws. Alle leden die 5 jaar, of een veelvoud daarvan, lid zijn, krijgen er een voor op hun uniform. “We doen dit om het lidmaatschap van de leden te waarderen. Het is een ster met daarin het aantal jaren dat ze lid zijn”, legt Bas uit. Voor alle leden is er dan nog een traktatie. Dan is het 11.00 uur en kan de kijkdag beginnen.

Alle scouts krijgen een kaart waarmee ze een aantal activiteiten mogen doen. Ze vermaken zich met onder meer klimmen, de schommel, kratjes stapelen, het bandentrekspel en het obstakelparcours. Om de honger te stillen, kunnen ze een broodje bruin bakken boven het kampvuur of een lekkere pannenkoek naar binnen werken.

 

 

Source link

meerveldhoven.

De missie van het team achter Meer-Veldhoven.nl is vrij eenvoudig, namelijk een overzicht bieden van al het nieuws en gebeurtenissen in Veldhoven en de omliggende regio, inclusief Eindhoven en andere nabijgelegen gebieden. Dit doen wij door dagelijks nieuwe artikelen en updates aan onze website toe te voegen, zodat onze lezers altijd op de hoogte zijn van wat er speelt in hun omgeving.