MeerVeldhoven

Caroline heeft Q-koorts en is bij troonrede: ‘Ziekte in doofpot gestopt’


Van de politiek moet ze het niet hebben, daarom is Caroline van Kessel ontzettend blij dat ze deze Prinsjesdag zelf in Den Haag aandacht kan vragen voor de chronische ziekte Q-koorts. De Bossche lijdt eraan sinds 2010. “De Tweede Kamer ziet Q-koorts als een gesloten dossier. Het lijkt wel alsof het in de doofpot is gestopt.”

Profielfoto van Hans Janssen

Caroline van Kessel is door Ina Idema, commissaris van de Koning in Brabant, uitgenodigd voor de troonrede én een lunch in de Hofstad. Met andere burgers uit de provincie, maar ook met Kamerleden. “Ik was ontzettend blij. Mijn mond viel open van verbazing, maar uiteraard wilde ik dat wel”, vertelt ze.

“We worden niet gehoord door de politiek in Den Haag.”

Ze hoopt van de gelegenheid gebruik te maken om Kamerleden erop te wijzen hoe de vlag er volgens haar bij hangt. De Q-koorts brak in 2007 uit in Herpen en leidde tot veel doden en nog meer chronische patiënten. Van Kessel: “Er is een enorme afstand tussen de politiek en de mensen die Q-koorts hebben en vooral hoe deze patiënten zich voelen. We worden gewoon niet gehoord. Het is jaren geleden dat een bewindspersoon uit Den Haag patiënten heeft bezocht. We hebben sterk het gevoel dat ze geen idee hebben hoe het met ons gaat.”

Natuurlijk wil ze in de gesprekjes wat bereiken, zonder meteen de sfeer te bederven. “We willen erkenning voor wat mis is gegaan, een soort van genoegdoening. Wij zijn ziek geworden door falend overheidsbeleid en dat heeft een traumatische werking. Bied je excuses aan, dan kunnen we verder. Wij voelen ons al jaren in de steek gelaten.”

“Er is ingeleverd op inkomen en hiervoor is hulp nodig.”

Maar dat is niet alles. Van Kessel: “We willen ook financiële compensatie voor de geleden schade. Doordat wij niet erkend zijn, kunnen wij geen beroep doen op bepaalde instanties. Hierdoor is een soort armoedeval ontstaan, er is ingeleverd op inkomen. Daarvoor moeten we nú geholpen worden.”

“Ten slotte: we willen een goede nazorg en een onafhankelijk, wetenschappelijk onderzoek. We zijn bang dat wij naast maatregelen grijpen die mogelijk wel worden genomen voor mensen met long-covid. Dat is niet alleen doodzonde, maar ook niet te begrijpen.”

“Niets is nog vanzelfsprekend.”

Haar wensen zijn ook naar alle politieke partijen gestuurd, in de hoop dat Q-koorts tijdens de komende Tweede Kamerverkiezingen hoger op de agenda komt te staan. “Ik denk echt dat onze ziekte wordt onderschat”, benadrukt Van Kessel. “Ik heb weinig energie en altijd pijn en dat wordt niet minder. Ik weet niet hoe ik de volgende dag wakker word.” Ook de voorbereiding op het dagje Den Haag gaat haar niet in de koude kleren zitten. “De week vooraf moet ik rustig aan doen. Het blijft schipperen met mijn energie, niets is nog vanzelfsprekend.”

Maar de invitatie van de commissaris van de Koning nam ze met beide handen aan. Sterker nog, ze heeft, zoals het de derde dag van september betaamt, zelfs een speciale hoed aangeschaft. “Met een geitje en een schaapje erop, om te laten zien waardoor de ellende allemaal is ontstaan.” Een heus politiek statement dus, Caroline van Kessel kan er om lachen.

De speciale hoed (foto: Omroep Brabant).
De speciale hoed (foto: Omroep Brabant).Source link

meerveldhoven.

De missie van het team achter Meer-Veldhoven.nl is vrij eenvoudig, namelijk een overzicht bieden van al het nieuws en gebeurtenissen in Veldhoven en de omliggende regio, inclusief Eindhoven en andere nabijgelegen gebieden. Dit doen wij door dagelijks nieuwe artikelen en updates aan onze website toe te voegen, zodat onze lezers altijd op de hoogte zijn van wat er speelt in hun omgeving.