MeerVeldhoven

Massale vissterfte door virus: ’18 kilo voer per dag om aan te sterken’


Het zonnige en zomerse weer is dodelijk voor de vissen in de Udense visvijver De Kleuter. De hoge watertemperatuur zorgt ervoor dat een virus onder de vissen goed gedijt waardoor er al 25 dode vissen zijn gevonden de afgelopen weken. Het bestuur van de lokale hengelsportvereniging heeft daarom besloten een visverbod in te stellen voor de De Kleuter om de dieren niet nog meer te belasten.

Profielfoto van Femke de Jong

Ook wordt afgeraden om in de visvijver te zwemmen. Het virus is niet gevaarlijk voor mensen, maar zwemmers kunnen het wel overbrengen op andere vissen als ze in andere wateren gaan zwemmen.

“Elke dag drijft er een dode vis in het water.”

Normaal gesproken zwemmen er 350 vissen in De Kleuter in Uden. In vier weken tijd zijn er al 25 dode dieren gevonden in de vijver. Na onderzoek bleek dat de vissen het zogeheten Koi herpesvirus (KHV) onder de leden hadden. Een besmettelijk virus waar karpers mee te kampen hebben. “Het is uitzonderlijk om elke dag 1 of 2 dode vissen te vinden. We moeten nu even pas op de plaats maken en de vissen rust geven”, zegt bestuurslid Stefan Kanters van hengelsportvereniging De Kleuter.

De watertemperatuur is op dit moment 22 graden. In combinatie met de hoge buitentemperatuur zijn dat geen fijne omstandigheden. “Wanneer het water warmer dan twintig graden is, kan het virus zich goed verspreiden. Dus het moet echt gaan zakken”, zegt Kanters.

“Iedere dag 18 kilo visvoer in het water om aan te sterken.”

Om de karpers aan te laten sterken, wordt er dagelijks 18 kilo aan voedsel in het water gegooid. “Normaal wordt hier veel gevist en gaat er veel voer in. Hierdoor zijn de vissen niet aangewezen op natuurlijk voedsel. Daarom wordt er nu bijgevoerd. Het voer is zo samengesteld dat de vissen aansterken”, legt Kanters uit.

Kanters vindt het erg vervelend dat de leden van de vereniging nu niet terecht kunnen op hun vertrouwde visplekje. “Er zijn leden uit Uden die niet ver weg kunnen, maar wel hier kunnen vissen. Heel jammer voor hen.”Source link

meerveldhoven.

De missie van het team achter Meer-Veldhoven.nl is vrij eenvoudig, namelijk een overzicht bieden van al het nieuws en gebeurtenissen in Veldhoven en de omliggende regio, inclusief Eindhoven en andere nabijgelegen gebieden. Dit doen wij door dagelijks nieuwe artikelen en updates aan onze website toe te voegen, zodat onze lezers altijd op de hoogte zijn van wat er speelt in hun omgeving.