MeerVeldhoven

‘Máxima’ van Hanneke Hielkema in Maxima MCFoto: Hanneke Hielkema

Een portret van koningin Máxima siert sinds maandag de hoofdingang van het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. Het portret is gemaakt door de bekende Veldhovense kunstenares Hanneke Hielkema.

Verschillende leden van de kunstcommissie van het ziekenhuis zijn bij Hanneke geweest om een keuze uit haar werken te maken. Het portret van 150 bij 115 centimeter hangt nu tegen een muur aan het eind van de hoofdingang. Hanneke: “De muur is speciaal groen geverfd zodat het portret mooi uitkomt.”

schilderij Máxima

Koffietijd

De Veldhovense kunstenares dankt haar bekendheid aan haar deelname aan de tv-programma’s Sterren op het doek en Koffietijd. “In 2013 begon ik voor mezelf als kunstenares. Ik deed met twee portretten van Koningin Beatrix mee aan een wedstrijd ter ere van haar 75e verjaardag. Daaruit volgde in december van dat jaar mijn deelname aan Sterren op het doek.”

Van 2004 tot 2012 bekwaamde Hielkema zich aan de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk in  de tekenkunst. De laatste drie jaren daarvan specialiseerde ze zich in portrettekenen. “Nooit had ik gedacht dat ik portretten zo leuk zou vinden.” In 2011 maakte ze het eerste portret met dieren er in. “Ik hou van de natuur en dieren. Tijdens de opbouw van een tekening zag ik bij toeval het silhouet van een neushoorn. Dat vond ik zo leuk dat ik meer dieren tekende en steeds kleiner. Naast dieren en landschapjes zit ook de onderwaterwereld meestal wel in mijn portretten.”

Willem-Alexander

Sinds haar tv-optredens werkt de kunstenares vooral in opdracht. Aan grote werkstukken van 1,15 x 1,50 meter werkt ze al gauw enkele weken. “Dan ben ik er elke dag mee bezig. Het is best wel verslavend. Als ik er aan begin, kan ik bijna niet meer stoppen.” Het aantal dieren in een werkstuk wil ze niet overdrijven. “Mensen willen het vaak vol met dieren, maar dat vind ik zelf niet mooi. Ik wil er wel zelf achter staan.” Kun je makkelijk afstand doen van je werkstukken? “Ja, alleen van Willem-Alexander niet. Ik heb er een mooi bod op gehad, maar ik heb er een prijs mee gewonnen en daarom wil ik die houden.”

Op welk portret ben je het meest trots? “Dat is het portret van onze koning dat in een aantal zittingszalen van rechtbanken hangt. Er worden regelmatig tv-opnames gemaakt in die rechtbanken. Als die dan worden uitgezonden, zie ik vaak ‘mijn’ Willem op de achtergrond.”

Kijk voor meer informatie op www.hannekehielkema.com.

Source link

meerveldhoven.

De missie van het team achter Meer-Veldhoven.nl is vrij eenvoudig, namelijk een overzicht bieden van al het nieuws en gebeurtenissen in Veldhoven en de omliggende regio, inclusief Eindhoven en andere nabijgelegen gebieden. Dit doen wij door dagelijks nieuwe artikelen en updates aan onze website toe te voegen, zodat onze lezers altijd op de hoogte zijn van wat er speelt in hun omgeving.