MeerVeldhoven

Open monumentenweekend museum ’t Oude SlotFoto: Museum ‘t Oude Slot

Zaterdag 9 september en zondag 10 september is er van alles te beleven in museum ’t Oude Slot. Tijdens het open monumentenweekend is bezoek aan het museum gratis en kunt u ook gratis meedoen met de activiteiten.

Het programma van dit jaar is samengesteld door ‘Comité Veldhoven’. Dit is een samenwerking tussen museum ’t Oude Slot, ‘Erfgoedhuis Veldhoven’ en ‘Geheimen van Veldhoven’. De gezamenlijke doelstelling van het comité is de geschiedenis van Veldhoven levend te houden.

Programma zaterdag 9 september

Openingstijden: 13.00 – 17.00 uur

Alle museumruimtes zijn gratis toegankelijk.

 • Om 14.30 uur wordt de schilderijen- en foto-expositie ‘Het trekpaard leeft’ officieel geopend.

Programma zondag 10 september

Openingstijden: 10.30 – 17.00 uur

Deze dag is er een uitgebreid activiteitenprogramma:

 • 11.00 uur: vertrek wandeling ‘Zeelster Nijverheid’ vanaf museum ’t Oude Slot. De wandeling gaat door de kom van Zeelst langs de panden waar vroeger sigarenmakers en thuiswevers werkten, en waaruit later de sigaren- en textielfabriekjes ontstonden. U hoort hoe het er toen aan toeging met anekdotes en opgeschreven ervaringen van oud-Zeelstenaren. We worden vergezeld van een trekpaard met huifkar voor wie liever meerijdt. De wandeling duurt ongeveer 1 uur.
 • 13.00 – 17.00 uur: live trekpaarden bekijken, al dan niet aangespannen
 • 13.00 uur: lezing ‘De mens als monument’
  Historicus dr. Ton Sliphorst vertelt hoe de werkgroep ‘Mondelinge bronnen’ mensen helpt bij de beschrijving en het vastleggen van hun levensverhaal. Toegelicht met foto’s en geluidsfragmenten uit de verhalen van:
 • Wim de Greef, sigarenmaker
 • Thieu Baetsen, van kolenboer tot middelgroot transportbedrijf
 • Cor Vorstenbosch, melkboer
 • echtpaar Than-Thu, loempia-verkoop in het Citycentrum

13.30 uur: zanggroep Amice
Zanggroep Amice is een enthousiast vrouwenkoor met een repertoire dat bestaat uit populaire, bekende liedjes in verschillende muziekstijlen. Meezingen mag.

 • 14.00 uur anekdotes over Karnaval in Rommelgat door Ad Welten
 • 14.30 uur ‘Zo zeeje we dè’
  Henk van der Meeren vertelt over spreekwoorden en uitdrukkingen uit het Veldhoven van vroeger en speciaal van het gehucht Schoot.
 • 15.00 uur zanger Hein Augustein combineert Brabants dialect met een mix van pop, reggae, latin en jive.
 • 15.00 uur Vertelclub Verve vertelt verhalen volgens de oude vertelkunst; uit het blote hoofd, in combinatie met lichaamstaal en mimiek.
 • 16.00 uur Meet & Greet The Evergreens

In de jaren 60 had Veldhoven zijn eigen Beatles: The Evergreens. Alle Veldhovense jongeren kenden de muziek van Theo van de Looy, Bertus Borgers, Frans Budding, Cor van Delft, Henk Keeris, Wim Meulenbroeks en Arnold Janssen. Alle Evergreens zijn zondagmiddag van de partij en halen herinneringen op aan hun muzikale avonturen. Ze brengen oude geluidsopnames mee en zelfs (als die op tijd boven water komen) wat oude filmbeelden uit 1963.

Bekijk ook het museum

Museum ’t Oude Slot is gevestigd in een hoefijzervormige boerderij. Deze is rond 1800 gebouwd op de fundamenten van het vroegere ‘slot’ van de Heren van Zeelst. In 1966 krijgt de boerderij de status van ‘beschermd Rijksmonument’. De oorspronkelijke inpandige waterput en het fundament van een buitenmuur uit de zestiende eeuw zijn bewaard gebleven. Het bakhuis stamt uit de 19e eeuw. Eind 20ste eeuw is op het terrein een gebouw bijgeplaatst dat sinds 2022 in gebruik is als het ‘collectiehuis’. In onze historische boerderij en de bijgebouwen ontdekt u een grote collectie volkskunst en beeldcultuur, gebruiksvoorwerpen uit het vroegere leven in de Kempen en de verhalen daarbij. In de grote schuur tonen we verrassende tijdelijke exposities. U bent van harte welkom op het mooiste plekje van Veldhoven!

 

Source link

meerveldhoven.

De missie van het team achter Meer-Veldhoven.nl is vrij eenvoudig, namelijk een overzicht bieden van al het nieuws en gebeurtenissen in Veldhoven en de omliggende regio, inclusief Eindhoven en andere nabijgelegen gebieden. Dit doen wij door dagelijks nieuwe artikelen en updates aan onze website toe te voegen, zodat onze lezers altijd op de hoogte zijn van wat er speelt in hun omgeving.