MeerVeldhoven

Opvang asielzoekers in Van der Valk hotel gaat later open


De asielopvang in het Van der Valk hotel in Uden gaat niet voor 1 november open. Dat zei waarnemend burgemeester Rianne Donders van de gemeente Maashorst donderdagavond tijdens een commissievergadering over dit onderwerp.

Profielfoto van Jos Verkuijlen

In het Van der Valk hotel aan de rand van Uden wil het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) drie jaar lang 300 asielzoekers opvangen. De bedoeling was dat die opvang 1 oktober open zou gaan. Die datum gaat het COA niet halen. “Het COA heeft meer tijd nodig om mensen te vinden om in de opvang te werken en de boel daar te regelen”, zei Donders.

Ook al lukt COA het om alles voor 1 november alles te regelen, dan is nog niet zeker of ze open mogen van de gemeente. “Eerst moet aan alle voorwaarden voldaan worden. Zo moet er bijvoorbeeld nog een veiligheidsplan komen. En dat is nog niet klaar”, zegt de waarnemend burgemeester.

“Inwoners zijn buitenspel gezet.”

Er kwam vooral veel kritiek op de waarnemend burgemeester vanuit de oppositie. Verschillende partijen vinden dat ze veel te laat betrokken zijn bij de plannen voor de asielopvang. “De raad is gepasseerd”, zei Ruud Geerders van Gewoon Uden. “De inwoners zijn buitenspel gezet”, vult Werner Snoeks van de SP aan.

De plannen voor de asielopvang werden begin juli bekend gemaakt. Terwijl de gesprekken met Van der Valk in december al begonnen. Toch kon de waarnemend burgemeester de raad niet eerder informeren. “Vanaf maart is er wekelijks contact geweest met Van der Valk en COA of de overeenkomst al rond was. Dat was pas 30 juni zo. Pas toen kon ik de raad en de omwonenden informeren”, zei Donders.

Op de publieke tribune zat een tiental Udenaren die het niet eens zijn met de plannen. Regelmatig kwam er tijdens de discussie in de raad boe-geroep uit de zaal. Aan het einde van de discussie was er even een opstootje. Een man werd boos en werd door de beveiliging buiten gezet.

LEES OOK:

300 asielzoekers voor drie jaar in Van der Valk Hotel in Uden

Buurt vreest overlast van Van der Valk Hotel vol met asielzoekers

300 mensen demonstreren tegen de komst van azc in hotel Van der ValkSource link

meerveldhoven.

De missie van het team achter Meer-Veldhoven.nl is vrij eenvoudig, namelijk een overzicht bieden van al het nieuws en gebeurtenissen in Veldhoven en de omliggende regio, inclusief Eindhoven en andere nabijgelegen gebieden. Dit doen wij door dagelijks nieuwe artikelen en updates aan onze website toe te voegen, zodat onze lezers altijd op de hoogte zijn van wat er speelt in hun omgeving.