MeerVeldhoven

Sandra begon met een zelfverdedigingscursus en is nu beste van de wereld


Ze heeft een paar jaar geleden Sara gezien, maar voor Sandra Spijker betekent dat niet dat ze gas terugneemt bij haar favoriete sport. De 52-jarige Osse is fanatiek in Braziliaans jiujitsu (BJJ) en mag zich sinds vorige week wereldkampioen noemen. “Het is voor mij dé manier om alles even te kunnen vergeten.”

Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Leon Voskamp

Overdag werkt Sandra fulltime als tactisch manager operatiekamers in het Radboudumc in Nijmegen. In haar vrije tijd probeert ze bij BJJ haar tegenstander in een grondgevecht zo snel mogelijk te laten afkloppen. De zorg en vechtsport: het lijken twee uitersten. “Maar het is juist een sport die hartstikke goed voor je is. Ik kan mijn hoofd helemaal leegmaken. Vroeger heb ik weleens hardgelopen, maar dan is er altijd nog ruimte om bijvoorbeeld te piekeren. Met BJJ gebruik je je hele lichaam, het is heel intensief.”

BJJ waaide in de jaren ’90 vanuit de Amerikaanse continenten over naar Europa. Met dank aan Remco Pardoel, een bekende vechter die een eigen sportschool in Oss runde. Op dat moment trainde Sandra bij hem. “Toen ik 27 jaar was, begon ik met een cursus zelfverdediging. Ik koos vervolgens voor jiujitsu, maar toen BJJ op mijn pad kwam, was ik verkocht.”

“Ik wilde weten of ik de zwarte band wel waardig was.”

Op relatief late leeftijd startte ze met vechtsport, maar ze bleek aanleg te hebben. “Vanwege een rugblessure heeft het sporten een tijdje op een laag pitje gestaan, maar in 2016 heb ik het weer opgepakt. Een jaar later had ik de zwarte band. In mijn leeftijdscategorie zijn er maar weinig dames met die kleur band, in jongere klassen is dat duidelijk meer. Om te weten of ik de zwarte band wel waardig was, ben ik mee gaan doen aan kampioenschappen.”

Ze kwam voor BJJ-toernooien op prachtige plekken in de wereld. Vorige week voegde ze het sportieve hoogtepunt toe aan haar cv. Voor haar gevecht om de wereldtitel reisde Sandra af naar Las Vegas. Op zo’n tien minuten rijden van het hart van het Amerikaanse gokparadijs was een conferentiecentrum ingericht voor het World Master IBJJF Jiu-Jitsu Championship. “Het was een ongelofelijk groot toernooi. Er waren 32 wedstrijdvelden en meer dan 5.000 deelnemers.”

“Heel bizar en een gek idee.”

De Osse deed zelf mee in de categorie master 5 voor de leeftijden 50-55 jaar. “Vooraf weet je nooit hoeveel deelnemers zich inschrijven, maar het bleken er dit jaar maar twee te zijn. Ik domineerde de wedstrijd en ben nu dus wereldkampioen. Heel bizar en een gek idee.”

Sandra woont inmiddels in Duitsland, maar komt voor trainingen nog naar Gracie Barra Oss met trainers Frans van Casteren en Duane van Helvoirt. In de buurt van haar huis geeft ze zelf ook BJJ-les. Een druk leventje dus, waarbij na de WK-titel voorlopig de druk van de ketel is. “De extra trainingen voor het WK zijn nu voorbij. Maar ik ben absoluut nog niet klaar met BJJ. Je kunt het nog op hoge leeftijd doen en ik blijf dit met veel plezier doen.”Source link

meerveldhoven.

De missie van het team achter Meer-Veldhoven.nl is vrij eenvoudig, namelijk een overzicht bieden van al het nieuws en gebeurtenissen in Veldhoven en de omliggende regio, inclusief Eindhoven en andere nabijgelegen gebieden. Dit doen wij door dagelijks nieuwe artikelen en updates aan onze website toe te voegen, zodat onze lezers altijd op de hoogte zijn van wat er speelt in hun omgeving.