MeerVeldhoven

Social sofa geplaatst in Zonderwijk


Hij is klaar en hij staat! De kleurrijke social sofa voor Zonderwijk is zondag 10 september in het bijzijn van een speciale gast en iedereen die er aan heeft meegewerkt, feestelijk onthuld.

Gedurende enkele maanden is er door verschillende buurtbewoners vol ijver gewerkt om er een prachtige bank voor hun wijk van te maken. Er werd dankbaar gebruik gemaakt van het aanbod van dahliavereniging De Jonge Stek om het werk in hun tuinschuur te doen.

Van en voor de wijk

Het is echt een bank van en voor de wijk geworden. Vorig jaar is in wijkblad Ons Zonderwijk een oproep gedaan aan wijkbewoners om een ontwerp voor de bank in te sturen. “Elk huishouden kreeg een folder met daarop het blanco voor- achter en zijaanzicht van de bank. Er was maar 1 voorwaarde: het logo van onze wijk moet er op komen staan”, vertelt Annie Scheepens die bij de organisatie is betrokken. Het winnende ontwerp komt van de hand van Greet Wiedlewsky. “Alles wat met de wijk te maken heeft, heb ik in het ontwerp getekend zoals de dahlia’s, een speeltuin en ’t Tweespan.”

Het ontwerp van Greet is door de Stichting Social Sofa, na hun goedkeuring, op de 1650 kilo zware bank getekend. Samen met de mozaïeksteentjes, lijm en gereedschap hebben ze de bank met een onderstel in de dahliatuin afgeleverd. Volgens een rooster heeft een groep van 20 wijkbewoners de 30 verschillende kleuren glassteentjes op de juiste plaats op de bank geplakt. “Het was gezellig om het samen te doen”, heeft Anneke Overberg het vrijwilligerswerk ervaren. “We hebben er samen iets moois van gemaakt, we zijn heel tevreden over het resultaat”, klinkt Annie Scheepens tevreden. Medewerkers van Social Sofa hebben de afgelopen periode de bank afgewerkt en netjes gevoegd. Vervolgens hebben het loodzware zitmeubel naar de nieuwe, maar voorlopige locatie gebracht.

Gemeenschapszin

Zondag 10 september verzamelden zich tientallen Zonderwijkers rondom de onder doeken verborgen bank. Die staat vlakbij Slijterij Van Genechten. Uiteindelijk krijgt de bank over enkele jaren een plaatsje bij het nieuwe ontmoetingscentrum ’t Tweespan. Het was aan Fred de Ruijter en ontwerpster Greet Wiedlewsky de eer om de bank te onthullen. Een zeer speciale gast die daarvan getuige was, is Karin Bruers, de bedenkster van de social sofa. Er zijn er sinds 2005 inmiddels al zo’n 2500 van geplaatst, tot ver over onze landsgrenzen. Natuurlijk was Karin niet bij elke onthulling aanwezig, maar zondag was ze wel in Veldhoven. Dat zit zo, legde ze uit. “Ik ben met een boek bezig over het belang van gemeenschapszin. Van deze bank is het proces van de totstandkoming gefotografeerd. Die totstandkoming is een mooi voorbeeld van gemeenschapszin. Daarom wijd ik hieraan een aantal pagina’s in mijn boek. Ik verwacht dat het boek eind dit jaar klaar is. Het gaat daarna onder meer naar bestuurders en de politiek.”

 

Source link

meerveldhoven.

De missie van het team achter Meer-Veldhoven.nl is vrij eenvoudig, namelijk een overzicht bieden van al het nieuws en gebeurtenissen in Veldhoven en de omliggende regio, inclusief Eindhoven en andere nabijgelegen gebieden. Dit doen wij door dagelijks nieuwe artikelen en updates aan onze website toe te voegen, zodat onze lezers altijd op de hoogte zijn van wat er speelt in hun omgeving.