MeerVeldhoven

Steeds minder bussen op ‘t platteland, Reusel wil 75.000 euro inzetten


Bussen die uitvallen, reizigers die steeds langer moeten wachten of er überhaupt wel een bus rijdt. Het personeelstekort onder buschauffeurs begint steeds meer door te sijpelen. Zo ook in gemeente Reusel-De Mierden, waar inwoners een petitie zijn gestart om Lijn 143 van Reusel naar Tilburg in leven te houden. De gemeente wil met 75.000 euro proberen om die lijndienst te verbeteren.

Profielfoto van Lobke Kapteijns

“Arriva heeft na de zomervakantie 2023 weer in de dienstregeling gesneden. Nu is dat gezien de situatie in dit land wel te begrijpen. Maar de paar bussen die nu nog rijden vallen ook alsmaar uit. Met als gevolg, mensen die heel lang moeten wachten en overvolle bussen. Genoeg is genoeg”, schrijft de initiatiefnemer van de petitie.

Niels Huijbregts kan dat beamen. Hij is gemeenteraadslid en fractievoorzitter van de partij ‘Samenwerking Reusel-De Mierden’. Hij maakt zich al een aantal jaren hard voor een uitbreiding van lijn 143 van Reusel naar Tilburg.

“Als je ‘s avonds naar het bezoekuur in het ziekenhuis in Tilburg wilt, kom je met de bus niet meer thuis.”

Op zondagen rijdt er vanuit Reusel geen bus naar Tilburg. Op zaterdagen rijden tot ongeveer zeven uur in de avond en ook doordeweeks is het na zeven uur in de avond gedaan met de pret. “Als je ‘s avonds naar het bezoekuur in het ziekenhuis in Tilburg wilt, kun je dat niet helemaal uitzitten. Want dan kom je niet meer thuis”, geeft Huijbregts als voorbeeld.

Nu met de personeelstekorten wordt er nóg minder gereden. Nog altijd is het zomerrooster van kracht, dat betekent minder bussen. Dat alles komt door het personeelstekort en speelt op veel meer plekken in Brabant.

Reusel-De Mierden wil 75.000 euro vrijmaken voor een proef. Met dat geld wil ze op doordeweekse avonden een extra rit naar Tilburg laten rijden, en op zondagen twee extra ritten. Deze ritten zouden worden gereden met een kleinere bus die naar Hilvarenbeek rijdt. “Daar kunnen reizigers overstappen op de bus naar Tilburg.”

“Bij personeelstekorten in het ov hebben heel veel mensen daar direct last van.”

Na gesprekken met Arriva en de provincie leek het plan te gaan lukken maar zoals het er nu uitziet, moet eerst de provincie goedkeuring geven. “Of dat gaat lukken, daar durf ik oprecht geen uitspraak over te doen. Er zijn al zoveel buslijnen afgeschaald in het verleden, we weten het niet.”

Mocht de proef wel doorgaan, dan hoopt Huijbregts dat op basis van de reizigersaantallen duidelijk wordt dat uitbreiding van lijn 143 nodig is.

Vervoerder Arriva zegt tegen de NOS over de personeelstekorten dat ze nergens in het land structureel lijnen zal schrappen. Maar dat ‘hier en daar’ tegenwoordig wel ritten uitvallen. “We proberen er altijd een mouw aan te passen als een dienst niet ingevuld kan worden door bijvoorbeeld ziekte.”

Arriva erkent dat reizigers dit merken. “Als een fabriek een dag geen koekjes kan bakken door een personeelstekort dan is dat vervelend. Maar bij personeelstekorten in het ov hebben heel veel mensen daar direct last van”, legt een woordvoerder uit.Source link

meerveldhoven.

De missie van het team achter Meer-Veldhoven.nl is vrij eenvoudig, namelijk een overzicht bieden van al het nieuws en gebeurtenissen in Veldhoven en de omliggende regio, inclusief Eindhoven en andere nabijgelegen gebieden. Dit doen wij door dagelijks nieuwe artikelen en updates aan onze website toe te voegen, zodat onze lezers altijd op de hoogte zijn van wat er speelt in hun omgeving.