MeerVeldhoven

‘t Heej Gin Haost’ op Open Monumentenweekend bij ‘t Oude Slot


‘T hee gen haast’ zong dialectzanger Hein Augustijn zondag 10 september op de Monumentendag bij Museum ‘t Oude Slot. En dat omarmde iedereen, want de temperatuur tikte er de 32 graden aan.

Het museum had een prachtig programma gemaakt voor deze warme dag. Directeur Hans Sonnemans zag dan ook tot zijn vreugde dat er gedurende de middag continu zo’n 70 bezoekers de hitte trotseerden. Zij zagen onder meer een aantal Veldhovenaren dat korte presentaties gaf. Zo vertelde Ad Welten op smeuïge wijze anekdotes over karnaval in Rommelgat. “In het jaar dat ik prins was, was het met carnaval nog nooit zo druk geweest”,  vertelde hij niet zonder trots. Over het dialect van het gehucht Schoot vertelde Henk van de Meeren. Hij legde onder meer uit wat ‘een hond laten bedanken’ is.

Dwerghertje

4 vertellers van Vertelclub Veldhoven verbaasden de bezoekers met hun verhalen. Angelie Nouwens-Kruijssen heeft het vertellen van verhalen meegekregen van haar moeder, vertelde ze. “Als die vroeger sprookjes vertelde, hingen we aan haar lippen.” Vervolgens vertelde ze een sprookje uit Indonesië over een dwerghertje, een sprookje dat haar moeder zich nog kan herinneren. Door haar mimiek, intonatie en gebaren hing het publiek net zo aan haar lippen als zij vroeger bij haar moeder als die een verhaal vertelde.

Nie alleen Hein Augustijn zong liedjes. Ook zanggroep Amice vertolkte een aantal nummers. Naast de klanken van het vrouwenkoor verwelkomde het publiek ook af en toe een welkom briesje dat onder het schaduwdoek doorwaaide. Afsluiter van het weekend was het interview dat Peter van de Ven afnam van 5 leden van The Evergreens. De band maakte furore in Veldhoven en omgeving vanaf 1962.

 

Source link

meerveldhoven.

De missie van het team achter Meer-Veldhoven.nl is vrij eenvoudig, namelijk een overzicht bieden van al het nieuws en gebeurtenissen in Veldhoven en de omliggende regio, inclusief Eindhoven en andere nabijgelegen gebieden. Dit doen wij door dagelijks nieuwe artikelen en updates aan onze website toe te voegen, zodat onze lezers altijd op de hoogte zijn van wat er speelt in hun omgeving.