MeerVeldhoven

Veldhovense Renske wil weer deelnemen aan de maatschappijRenske met haar hulphond Finley

Renske met haar hulphond Finley

Foto: Bert Jansen

Na een val met haar geliefde paard in 2018 kampt Renske Spierings (23) met niet-aangeboren-hersenletsel (NAH). Ondanks jarenlange revalidatie kan de Veldhovense niet deelnemen aan de maatschappij. Om een behandeling in de USA mogelijk te maken, is er op 22 september een benefietdiner in het DAF  Museum.

22 oktober 2018 staat in het geheugen gegrift van Renske. Ze maakt een rit op haar paard Zandvoort.  In de buurt van de Moormanlaan glijdt het linker achterbeen van Zandvoort weg op een bladerdek waaronder een fietspad ligt. Samen gaan ze onderuit. Voor Renkse volgt een ziekenhuisopname en een lang revalidatietraject.

Veel schade

Aan de buitenkant zie je niets aan Renske. Maar de lijst met klachten door het NAH is lang. “Mijn meest levensbeperkende klacht is extreme cognitieve vermoeidheid. Mijn accu is beschadigd en laadt  nooit volledig op. Dat betekent dat ik sneller vermoeid raakt van (kleine) dingen. Allerlei zintuigelijke prikkels kan ik niet verwerken en bij te veel ervan word ik ziek. Mijn temperatuurregulatie is beschadigd, bij warm weer voel ik dat niet goed aan en ga out als ik niet regelmatig afkoel. En de samenwerking van mijn ogen is stuk. Dit is een gevolg van de oogzenuwverlamming welke ik opliep door de klap. Na 2x botox injectie behandeling en 2x oog spier operatie draag ik nu een bril, dit is het beste wat ze er van hebben kunnen maken”, somt Renske op.

Hulphond Finley

Hulphond Finley heeft Renske verkregen uit een eerdere crowndfunding. “Omdat ik helaas zelf sinds mijn ongeluk op m’n 18de al afgekeurd ben, was het financieel onmogelijk om zijn opleiding te kunnen bekostigen. Finley betekend alles voor mij, sinds dat ik hem in mijn leven heb mogen verwelkomen neem ik weer deel aan de maatschappij. Finley geeft mij namelijk steun in drukkere gelegenheden, signaleert als ik dissoseer of doorschiet in dingen als gevolg van cognitieve vermoeidheid of ptss. Hij creëert ruimte als mensen te dicht bij me staan, en later zal hij ook nog getraind worden om te kunnen waken in de nachten. Hij leert dan om mij wakker te maken als ik herbelevingen of nachtmerrries heb.”

Renske Spierings

Leven in plaats van overleven

Na de reguliere revalidatietrajecten richt Renske zich nu op een behandeling bij CFX in de VS. “De reguliere revalidatietrajecten zijn in Nederland gericht op de acceptatie van je letsel, en het inrichten van je nieuwe leven. Dat werkt voor mij niet. Ik was 18 jaar en wilde weer de oude worden, of in ieder geval de beste versie van mijzelf. Ik had veel doelen die ik koste wat kost nastreefde.” Renkse is een doorzetter. Een tattoo op haar arm spreekt duidelijke taal en biedt haar houvast: ‘Try to live life again’. “Het is mijn grootste wens om weer te kunnen leven in plaats van overleven. Ik zou  graag iets voor mezelf beginnen. Iets wat ik zelf qua tijd kan indelen binnen mijn mogelijkheden. Ondernemen zit in mijn bloed, ik zou zo graag weer mijn steentje bijdragen aan de maatschappij. Want ik denk dat we heel goed mensen kunnen gebruiken met doorzettingsvermogen zoals dat van mij!”

lotgenotengroep

Via een lotgenotengroep op Facebook leest Renske over een behandeling in een kliniek in Utah en  het verhaal van een ander meisje. “Zij had ook een ongeluk met haar paard en reisde ook af naar Utah. De dingen die ik las van haar kwamen erg overeen met mij, het was alsof iemand mijn verhaal had geschreven. Later kwam ik met haar in contact. Het was heel fijn om met iemand te praten die zoveel dezelfde dingen ervaarde als ik. Ineens was ik niet meer alleen.” Om weer actief te kunnen deelnemen aan de maatschappij, richt Renske nu ook haar pijlen op een behandeling in Utah. “Hier wordt de doorbloeding van je hersenen gemeten op 27 verschillende punten. Hiermee kan men zien welke delen beschadigd zijn. Op basis van de uitslagen van de scan wordt een behandelplan opgesteld. 2 weken ga je intensief revalideren om je hersenen een reset te geven en de doorbloeding te stimuleren in de aangedane gebieden. Na de behandeling moet ik thuis nog verder gaan met trainen.”

Benefietavond

De kosten voor de behandeling bedragen 25000 dollar. Alle kosten eromheen nemen haar ouders voor hun rekening, zoals de vluchten en de verblijfskosten. “De benefietavond in het Daf Museum is  geregeld door Hans Maasakkers van Kanzz Financiële planning. Hij hoorde mijn verhaal bij een Eindhoven Business borrel en stelde voor een benefietavond te organiseren samen met Pion Steeg en natuurlijk met mijn ouders.” De benefietavond voor Renske is op 22 september in het DAF Museum. De avond is gevuld met een ontvangst met rode loper en bubbels, een 4-gangen diner met bijbehorende wijnen, livemuziek en een veiling. Aanmelden (alle hulp is welkom) kan via deze pagina. Begin oktober vertrekt Renske naar Amerika.

 

 

 

Source link

meerveldhoven.

De missie van het team achter Meer-Veldhoven.nl is vrij eenvoudig, namelijk een overzicht bieden van al het nieuws en gebeurtenissen in Veldhoven en de omliggende regio, inclusief Eindhoven en andere nabijgelegen gebieden. Dit doen wij door dagelijks nieuwe artikelen en updates aan onze website toe te voegen, zodat onze lezers altijd op de hoogte zijn van wat er speelt in hun omgeving.